CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Saturday, November 6, 2010

LBS n sayang ummi

salam korang..
hari ni aku terjumpa movie dlm lapy adik aku, trus aku grab la kan movie mane yg aku nk tgk..trang tang tang, jmpa la LBS ni.. maka dgn smgt waja serta keyakinan yg tinggi di ikuti dgn keazaman....maka aku on lappy aku, then menghadap la aku dpn lappy tu...tgk LBS sesorang...
huh, gila x syiok tgk sesorg k..kna ada teman utk teriakkkkkkk...huwaaaaaa, aku ni mmg minah cengeng, tp xla utk drama, filem or novel...pasal feel dun come bebeh...
tp dandan lak LBS ni buat aku teriak...awal2 terkekek2 lagik aku, dh hujung story...alahhhh, malas la plak aku nk bgth kan...sob3 je la..huhuhu

sedey aku, ok aku thu aku lmbt tgk cite ni, ganu ni kan ada satu je cinema kt mesra mall tu jek, aku lak duk kt marang yg mane nk ke mesra mall di kerteh nun, dlm sejam stgh gak, xkan la aku nk g sna semata2 nk tgk wayang kan..huhuhu, jd tgk cite yg di download je la..huhuhu

aku membayangkan diri aku dlm watak ayu tu, walaupun aku x se ayu watak tu, tp aku boleh membayangkan betapa hancur berkecai hati dia dan betapa tersepitnya dia bila mak dia mtk dia kawen dgn azmi...huh, kalu aku, aku pun akn dlm dilema, mcm aku dilema NI

tp aku mmg suka story ni, lagi2 babak yg dorg kt pantai, yg kasyah try utk kembalikan ingatan ayu semula..berlari2 sepanjang pantai, piknik .... semua tu angan2 aku dgn sang pujangga aku nanti bila kami dh sah bersam...alangkah indah..

namun, x smua indah kan, bila sedia perhubungan akan dilanda dgn pelbagai ujian, ujian yg plg berat saat psgn yg kita cintai...pergi meninggalkan kita....
aku mlm ni mmg emo menjadi2, so aku bagi lagi story yg aku xthu dr sape....mtk izin C&P yek...nice story babe.....


"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...

Best baca sampai abis!!!. It's true. To share..Dari Ilham seorang lelaki..

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak peranda. Memang btol, jika isteri ada dirumah, kepala slalu pening. Pantang kalau isteri ada kat rumah bila aku off duty, sure boleh membuat kepala berserabut. Kalau madame takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek kata, FreeeDoMmmmm lah!!

Tapi hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone", aku pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga, I felt something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm' , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate dah abis, tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak boil... Masuk hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai yang cun melecun, wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas, forever melekat kat hati dan tak ada pengganti.

So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok
bini kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi... penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita...tak
rela!!! So to all mums and wives out there... life will be meaningless without you

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? aku tak taulah anak-anak sekarang, tetapi masa aku kecik-kecik dulu, sekiranya emak tiada, semua jadi serba
tidak kena! Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup
bagaikan dah tak bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak riang!!! Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24 hours tak habis-habis berleter....

pottttt peeettt pooott peettttt,boleh
pecah gegendang telinga. pastu bila mak menjerit pgl nama aku, boleh bergegar isi perut. Silap gaya, tingkap pun boleh tercabut...
Tapi bila mak takde, BanZaiiiiii! !! MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm! !! Can do
whatever!!! Boleh mandi sungai, boleh tido rumah kawan, boleh chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh membuta sampai tengah hari.

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah
jadik sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa leteran itu, semunya seperti MATI... Without mum, hidup ni
tak ada cabaran, not challenging, no suspense. Balik kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang nak pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous, then we realised, jari-jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti.

Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!


Sekian terima kasih.

0 comments: