CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Wednesday, February 23, 2011

marble cake





assalammualaikum semua...

2hari lepas mood aku rajin lak nk buat kek...heheheh...
xthu la lalat ape yg dah masuk dlm telinga suh buat la kek...

aku mls nk bancuh serbuk koko tu..maka aku buat kaler asal dgn pink jek..letak sirap derr..
nak thu resepi ke???
senang je ni...aku yg xpakar buat kek....insyaAllah jadi...

bismillah....

marble cake

bahan2

2 cawan tepung gandum - diayak
1 sdb baking powder - diayak
1 cawan gula - dikisar dulu
1 cawan margerin
3 biji telur saiz besar

cara2


1.panaskan oven dulu
2.mula2 korang kasi pukul la marjerin n gula sampai sebati.....
3. dah sebati margerin n gula tu, korang pun pecahkan telur sebiji demi sebiji...
4.kaupkan adunan tu sampai sebati
5.dah agak2 ok adunan tu, masuk kan la tepung yg di ayak bersama baking powder tadi sikit demi sikit..
6. korang bahagikan adunan tu ke 2 bahagian...ikutla kaler ape yg korang nak...
7. nk jadikan coklat..bancuh la dulu serbuk koko dgn air panas baru campur dlm adunan tu
 8. then korang boleh la masuk kan adunan tu  dlm loyang secara bergilir2 ye..
9. dah siap marblekan adunan tu...korang masukkan lah dalam oven tu... aku gna suhu 170 celcius selama 30-40 minit

p/s: aku sukat mengikut cawan di umah aku ye...kalu guna cawan yg diukur untuk gula..maka guna la cawan yg sama tu utk tepung n margerin...

keputusan dia??? mesti la best...hahaha...
tapi next time aku nk kurangkan gula sikit kot..pasal macam manis je di tekak aku...maybe gula aku kurangkan ke 3/4 cawan je..

selamat mencuba...

3 comments:

Zue Cancer said...

wow!!nampak sedap la kek tu!!!!

maiza said...

wahhhhhhh!
shidah dah wat kek!
best2

ShidaGhazali said...

zue: nampak sedap je ke?hehehe
try la resepi tu..insyaAllah jadi

mai:hahahahaha
try n error baby
moist choc cake aku dah buat
tp aku lupa nk snap gmbr..
sdhnya entry terpendam je la..huhu