CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Wednesday, April 27, 2011

impian terlaksana...kisah dot dot dot..

Assalammualaikum...

helo peoples...ape kabar kamu semua..dah minum petang??hehehe..
mood aku terlebih rajin hr ni..selongkar resepi, jmpa la resepi ni..
(padahal mmg dh aim nk buat cma takut apam aku tu sat g very the down to earth...huhuhu)

malas nk membebel..moh la kita tgk nape yg aku buat hari ni...
di ceduk dr dapur Puan Hana, minta izin C&P yek..



APAM POLKA DOT 
Sumber : Hana 



Bahan-bahan :

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus (aku kurangkan ke 200gm sajok..)
150gm susu segar (aku gna susu cair saja..)
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete 
1 sudu teh esen vanilla

Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) (aku gna sekaya jek..heheh)
Pewarna

Kaedah penyediaan :

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih). 
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun di dalam acuan lompang.
5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

Nota dr Hana:
Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.



 sebelum di kukus..eksyen je ni duk dlm acuan bahulu...padahal duk dlm acuan lompang..hehehe

 dua kaler jek buat, x kuasa aku nk kotor2 kan bekas..heheh...

atty , this is 4 u, aku taknak buat apam ni coz takut jatuh saham dia..tp ko suh wat gak..maka aku redha..n tadaaa aku ukir nama mu...hahaha

kisah di sebalik apam ni...xtau ape silap...tibe2 apam aku kuar susu sekaya dia....tak tau terlebih letak sekaya atau kes terlebih naik..hehehe, pastu aku ejas2 kuantiti sekaya..problem solved..hehehe...

bila nk letak aduan tu, aku sudu jek, mls aku nk piping beg...leceh la wei..aku wat gak jap..tp..gila leceh..last2 aku kaup gna sudu jek..

hasil dia..... TIPTOP...hahaha
jmput makan sumuaaaa

0 comments: