CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Thursday, June 16, 2011

RESEPI: kek pisang

assalammualaikum..
ni projek hr selasa benar nya...hehe..
tp as i said before this, postpone la..huhu..
tau x bila sakit M dtg..ya Allah xda ubatnya unless doktor RAJIn dtg ubatkan..huhu..

and M dtg balik..malas nk perah otak banyak2, so layan ek resepi ni, mudah, murah n sedappppppp


saya mntak izin share resepi ni yek...


KEK PISANG
rsepi: kak umi_e (my resepi)

bahan2

  • 4 biji pisang sederhana besar
  • 3 biji telur sederhana besar
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak
  • 1 sudu teh bicarbonat soda
  • secubit garam

cara-cara

  1.  pukul telur dan gula hingga kembang
  2. masukkan pisang yang telah dilenyek dan digaul
  3. kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
  4. Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati 
  5. Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak  
  6. Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak 
 kek yg terlebih sushu..mula2 aku bakar dgn suhu 170c, then aku gatal pi naikkan ke 180c, sudahnya nye hangus skit..tp xde la pahit..cma x sdp tgk jek..hehe

 rua paras after bedah..huhu

peringatan masa depan utk diri sdri...
** kurangkan suhu, minyak n GULA...sgt manis di tekak aku..huhu

2 comments:

ikin said...

nk kena kurangkan gula la nie???ke pisang mung tu maneh cek mek oi?

ShidaGhazali said...

kalu aku mmg rasa manis la
it's up to you
pisang manis ke dok tu xtau la..acu mu try buat ikut sukatan dia, then utk second try adjust la mane kirang n lebih