CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Thursday, January 5, 2012

MIS BOSET - part 2

Assalammualaikum...

wah sakan aku cuti.. cuti yg berani mati...pasal ape aku ckp mcm tu...pasal cuti yg aku gna ni x di approvekan lg pun...hehe... aku amik in lieu leave.. xlarat dh nk keje.. asyik keje je, bila lak nk cti kan.....silap2 gaya meletup akak ko ni dik..

eh eh eh...aku dh meraban...lari tajuk sudah... b4 that, no pic utk entry ni... coz nk upload kemain lama... hehe, and maybe akan jd entry yg panjang kot bergantung memori yg masih tersimpan...heheh, ayat pun akan jd bosan kot...

ok, sambungan yg part hr tu punya, if x baca lagi..sila la baca...hehehe..
eh jap, ada x aku mentioned yg aku sorg je peserta pompuan?huhu, memula terasa mcm cuak gak la, tp bnda ni mmg dh dijangka pasal course ni byk lelaki je yg amik, pasal dorang je yg kerap turun ke offshore. mcm kt malaysia, perempuan jarang sekali keje kt offshore utk jangka masa yg lama... if pergi pun utk site visit mcm yg aku akn lakukan if bos aku suruh...hehe...


ok, disebabkan cite ni pun dh lama, plus aku pun dh stat x brp nk igt flow dia.. so aku summary je la ek ape yg aktiviti utk kolam ni... ape yg korang perlu tahu, hr masuk kolam ni TOTALLY WET, so plz bring along ur extra shirt n pants, lagi2 utk ko pakai shirt n suar pendek masa pakai coverall, serius sgt x selesa if ko x pakai ape2.  then bwk la tuala ok... kalau menggigil, leh gak berkelubung dgn tuala...hehe

warm up
mana2 tmpt pun if ko buat exercise ofkos ko kna warmin up dlu, nk elak otot2 terkejut n kasi longgar mana2 tulang2...so instructor akn bg arahan utk kita panas bdn dlu


life jacket
life jaket ada 2 jenis yg ko akan pakai, satu yg kaler oren, which is ko akn gna masa latihan basket and time berenang dlm kolam, yg lagi satu warna hitam, guna  masa dlm chopper nanti. yg di gunakan dlm chopper ni special skit pasal ada tiub utk kita bernafas tu, ape tah org panggil tu. so instructor akn ajr korang how to use that things. cmne nk pakai seme kan... so normal la kan utk first timer, jd agak susah skit la nk sesuaikan diri... tp alah tegal bisa, msti blh la pnya...huhu..

bernafas dlm air
so after ko dh tukar coverall n pakai life jaket yg kaler hitam tu , so dgr la jap ape yg instructor nk bg briefing nk nafas gna tiub tu, igt tau, bernafas ikut MULUT, hidung ko masa ni x gna dh...huhu... tp aku sengal, even nafas kt mulut, still gna hidung, pastu mula tersekat2....heheh, so masa ko turun dlm air tu, mula2 ko kna tenggelam kan badan ko dlm air, then kna duduk kt pelantar dia tu, kolam tu dalam dia just 2.5m...oh ye did i told u yg kita akn diberi pengepit baju utk hidung??  ye la kan, kang ada yg hidung masuk air, x pasal2 pedih lak hidung... so masa ko duduk dlm air tu, ko akn bernafas la gna tiub tu , x lama pun, dlm 30 saat je, then instructor akn tepuk bahu ko, then naik ke permukaan. next step kom kna merangkak dlm air, tp ko kna pegang pelantar tu, as your reference la, kang sat g tah mana ko pergi, x smpai 2 meter pun pjg ko kna merangkak....

terjun platform
haaaaaaaaaaaaa, ni mmg best, tinggi platform ni 15m, kolam 5m, so platform tu 10m kot, ko kna terjun dr platform tu smbil tahan nafas jap, tp dun worryyyyyyyyyyyyyyyyy, ada jaket oren tu... so dlm tenggelam tu, jap je ko dh naik balik ke permukaan. tp sengsara gak la nk terjun kan...hukhukhuk... after dh terjun kna berenang ke tepi kolam. cara berenang dia, ko kna kayuh tangan ko ke belakang. tp plz make sure yg ko dh ikat life jaket ko dgn betul, kalau x nati tercabut ms dlm air, org lain timbul, ko tenggelam terus, yg timbul life jaket je, ko mau????  tp kan, since group aku hr tu dlm 30 org, then instructor aku dgn baik hatinya suruh ktrg lompat tepi kolam jek... weeeeeeeeeeeeeeeeeee, mau lompat kijang gtu... aku nk terjun xda mslh, tp kan menengok dlm air tu yg aku kecut perut....

bulatan dlm air
so after ko dh berenang kt tepi kolam kan, nanti instructor akan suruh ko buat bulatan , masa ni seme kna berpaut pada siku member sebelah... so ko akn membentuk satu bulatan, kaki ko kna apungkan. kaki mmg kn lenguh, tp ko try sengetkan kaki ko skit, insyaAllah kurang skit lenguh tu, cma satu je la, bahu & leher ko la sakit, coz life jacket duk bg pressure, so tgn mmg kna tarik je life jacket utk turunkan skit....
pastuuuuuuuuuuuuuu, hehehehe, aku lepas jap je wat bulatan tu, tetibe ada instructor suh aku keluar dr bulatan tu... aku mula2 duk hairan la awat aku kna sing ni... oh ye ada x aku bgth yg aku sorg je gegirl kt ctu?hehehe..... rupa2 nya pas buat bulatan dorang akan kepitkan kaki dorang ke pinggang org depan... ohhhhhhhhhh baru ku faham...padan la kna quarantin siap2...hehehe, awwwwwwww, mak x rela di noda dlm air...heheheh, sila bersyukur cik shida...
so sape yg kna kepit kaki kt pinggang tu, dorang akn berenang gaya kuak ke belakang utk ke rakit. so seme akan berenang termasuk aku sorang2 berenang ke sana tanpa support dr member belakang...hehe, tp aku kan dasar insan yg lemah gtu, hikhikhik, puas la aku duk kuak tangan aku ke belakang, x gerak2 aku berenang, cisss dasar tangan lembik betul. tp kan ada instructor yg ensem ni...tlg tarik aku...heheh, masheh bang, x sia2 muka abg ensem tau, dh la ensem, hati baik lak tu...hoho

water raft
so after berenang ke rakit tu, ko kna la naik lak dlm rakit tu, nk naik kna ada teknik..aku nk trg pyh lak, nati korang blaja sdri la yek..hehehe, dh masuk rakit igt dh hbs, tidak ye adik2, korang kna duduk kt tepi rakit tu, then tahan nafas sekali lagi then terjun ke kolam lak tp dgn cara mcm ko tersembam ke arah belakang tu... Allah, aku nk blh masuk kolam xtau lama mana duk mencari kekuatan...hahha, siap bismillah n di amin kan oleh abg ensem ai...hoho

Chopper
ok, ni sumpah part yg plg aku x suka... sgt nerbes nk mati ms kna buat ni... sanggup ku upah sape2 utk ganti aku utk buat ni... aiyooooooooooooo... takutttttttt....
ok, mula2 dia akan bg ko helmet, goggle and of course life jacket yg ada tiub bernafas tu. so first stage dia akn ajar la mcm ne nk buat kan ms chopper tenggelam dlm air. bila ko msk chopper tu, dia akn pasang seatbelt, so mmg ketat la dia pasang, jdnya x la ko goyang2 ms chopper bergerak kan. masa ni aku x cuak lg, aku duduk tepi tingkap, yg aku rasa aku xgemuk sgt, tp bila nk kuar stil problem gak.kna sengetkan badan, xleh nk bayang org yg badan besar dr aku mcm ne kan...huhuhu.... so instructor akan sebut "brace brace brace" maknanya ko kna tekan kaki ke lantai smbil tundukkan skit badan, mcm posisi rukuk tu.then chopper slow2 tenggelam dlm air, once dh fully tenggelam, ko kna release seatbelt then smbil nafas thru mulut ko kna kuar la dr tingkap tu... fuh nauzubillah, azab sguh nk kuar, pdhal tepi je tp pasal takut mcm jauh jek...

then dia akn yg second, dia suh ko keluar ikut satu pintu je, andai kan yg pintu lain rosak. semua keluar pintu yg sama... alahai... jauh benor tingkap tu dgn aku, org last lak tu kna keluar ikut turn, tp yg ni aku x blh buat pasal udara dh habis and aku dh pyh nk bernafas..

dan lastttttttt sekali, chopper akan di pusing 180 darjah, yg mana ko akan jd posisi terbalik sepenuhnya. mcm ne nk kuar? keluar kt tingkap SEBELAH ko tu, even ko dh terbalik, tingkap tu still berada di posisi yg sama, mula2 masa choper terbalik, akan kuar byk biuh tau, dlm 10 - 20 saat gtu, ko kna tggu hilang buih then bka buckle tu, baru cr jalan keluar, aku masa tu blh la buat...nasib gak..kalau x ....msti x lepas...hehehe

fuh penat aku duk bercerita bab air ni, harap2 dapat la korang info pasal M Boset ni, nanti aku smbg yg third day lak... skrg mau rest, jari pun dh penat taip byk2...huhuhu, k byeeee

3 comments:

LaH said...

Besla bce pngalaman ...haha emm br nk wt gak tp siyes cuak wlupun hakikat lelaki ye...haha
emm just nk tye kalu pkai cermin mata blh ke wt huet ni? dieorg bg buat x

ShidaGhazali said...

hai lah
sorry lmbt reply, baru perasan ada komen...heheh
well, org yg pakai spek boleh jebuat...mcm saya, saya rabun..
masa buat HUET tu, dorang akan bg bekas utk simpan cermin and kunci loker...

don't worry, kita akan nmpk gak keadaan dlm air tu...pakai gugel kan...hikhikhik...lagipun akan ada instructor yg sentiasa tlg kita bila ada emergency..

so, good luck... jgn bimbang kompom lulus

Anonymous said...

Hi sis. Saya baru lepas amik :) sama jugak sorang perempuan.. tp sy xde exceptional untuk buat yg kepit pinggang tu :( wajib buat.. mmg ternoda habis. Buat 2 kali plak tu. Mmg ramai lah mamat2 engineer yg volunteer nak duduk sebelah. Heh