CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Friday, January 6, 2012

MIS BOSET - part 3

Assalammualaikum...

ok, masuk las part utk M Boset ni, bermakna last day utk course ni, aku thu korang dh naik cemuh kan, duk dgr cite M Boset, tp aku sure utk org yg di luar sana yg baru nk amik course ni, for sure nk thu kan, ape yg korang akan alami nanti... ok, 1st of all, ape yg aku terang dr part 1 smpai la part 3 ni, maybe xda la details mana, tp at least korang dh nmpk ape yg korang kna buat masa course tu nanti.

ok as usual, summary je la eden mampu buat, nk cerita pjg, mcm kesian lak korang nk baca kan...hehe...

briefing
ok, pagi ko datang kelas tu, instructor akan ajar la ko ape yg ada dlm modul tu, mcm jenis pemadam api, pastu if anything happened ms kt platform, ko kna masuk dlm lifeboat tu mcm ne, pastu ada ajar buat CPR, and byk lagi la... huhu aku dh jenuh merah otak, x igt lak ape lagi dia ajar...hehe

ok, ni yg belah petang

fire fighting
so as yg cikgu ajar dlm kelas pagi tu, ptg ni time utk praktikal la plak kan, so ko kna tukar coverall, dgn helmet mcm bomba tu,then ada glove and boot bomba gak, huh... ya ampun, aku pakai saiz 5, saiz paling kecik tp still longgar... in actual utk kasut biasa saiz kaki aku 8 or 9 tgk design kasut, sekali ko pakai boot tu besar gedabak even saiz plg kecik.. camne la org yg kaki saiz kecik dr aku pakai kasut tu kan...hehe...

orait, dh bertukar, meh la kita ke padang utk latihan fire fighting, ape yg kita belajar smbil layan mata yg ngantok tu, ptg ni comfirm ko cerah bijik mata coz kna try satu2 fire extinguisher tu, lucky to be only the women particiant,aku blh try semua jnis pemadam api tu...hehehe..... but as i mentioned in the previous part, group ktrg ramai dlm 30 org, so if semua nk try , masa xkan smpt pnya, so dia divide by 4 group, satu group try jenis pemadam api... ape jenis pemadam api ko cr la sdri kan, kan masa sekolah ko ada belajar... nk bg ko memorize balik ni...hehe

smoke house
then, pas ko main penyembur api tu bagai, meh la kita gerak ke smoke house...ngeh3.... sape yg takut gelap xyah bimbang la, xyah nk buat2 fobia kt dlm tu, xda la gelap sgt, aku ni yg x pakai spek pun leh nmpak lagi.
oh ye, nk msuk dlm smoke house ni, ko kna pakai topeng oksigen tu,alal yg mcm cerita CSI bila nk pergi siasat bnda yg ada toxic tu... masa ko pakai mask tu, mula2 mmg x selesa, asal ketat kan..then rasa sejuk.. sejuk dek oksigen.... so if ko ni pakai spek, sila la suh sape2 pegang coz x blh pakai pun.

dlm smoke house ni, ko kna jalan rapat2 dgn member ko, sebelah tgn raba dinding, sblh lagi pegang bahu member. so berjalan la ko dlm smoke house tu utk cr jln pulang...hehehe, akn ada la turun tangga seme tu, elak hazard semua la... jap je, x smpai 20min pun duk dlm tu.

so, habis je smoke house menandakan korang dh secara rasminya TAMAT la course M BOSET

yeayyyyyyyyyyyy, congratulation, anda dh graduate.... habis je smoke house jugak, korang akan dt certificate yg menunjukkan korang ni layak ke Offshore tnpa sebarang was2...


ok sekian cite M Boset aku ni, skrg aku tggu masa utk naik offshore utk site visit jek.. ada peluang je mmg aku nk naik tak fikir pjg dh...hehehe

babai...........

2 comments:

Aleen Redzwan said...

salam....how much this cost yer?

ShidaGhazali said...

wslam...

fee untuk MBOSET around RM2000, tu last 2 years..

skrg maybe dh naik