CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Friday, April 6, 2012

DAN SEBENARNYA...

Assalammualaikum..

semalam ada ke yg ngeri tgk gambar tu?sila KLIK utk tahu ape gmbr yg ngeri sgt tu...
ok, the truth is, gmbr tu bukannya kejadian yg betul2 tu, just lakonan semata mata...
tp nmpk mcm real kan...
kak Asmara, saya mintak maaf tau, coz dah buat akak percaya dgn gmbr tu...
tu sbnrnya, gmbr masa saya pergi kursus Basic of First Aider (BOFA) and CPR yg saya pi 3 hari lepas...

so as ape yg aku janji, details dr gmbr tu aku akn explain kt entry ni, 
why i joined this training? actually aku bukannya first aider utk department aku pun, tp xthu nape aku mcm nk join training, and i made the right decision.
dlm training ni gak, aku belajar utk buat CPR dgn caranya yg betul, even masa MBOSET dulu aku dh belajar, tp aku x praktikkan, sng cite aku x try buat CPR tu. so dlm kursus ni, semua wajib kna buat CR dgn patung. xkan manusia plak kan? karang  comolot la plak...hahaha..
first, course ni actually untuk 3 hari, start 2nd April smpai la 4th April 2012 hr tu...

gambar kat bawah ni x ikut turutan hari tau... malas lak aku nk asingkan gmbr by day...
so for each pic, i will try my best to explain it.
so nk sng cite, aku pakai baju yg lain2 masa training (ofkos la kan...apekebenda la ko ni shida...hahaha), so kita divide by warna baju aku dh la yek.

first day: baju merah lengan panjang
second day: baju biru
third day: baju merah lengan pendek pakai inner lengan kaler hitam

 ni rawatan untuk tertikam sesuatu

 ni lak masa 2nd day, berlakon jd mangsa kemalangan, tangan budak ni hampir putus, real kan cara dia mekap?

 ni lak usus terburai, nk lagi detail, jom tgk next pic

 hah amik ko, ni kalau ktrg berlakon tepi jalan atau tmpt org ramai xthu kami berlakon, confirm ada yg pengsan...huhu

ni org gila yg mengamuk, konon2 nya....menjadi betul air muka dia

 bencana alam, tulang kaki terkeluar

 hahahaha, ni aku nk gelak tgk muka dia...alahai comel je...pun usus terkeluar

 yg pakai kemeja tu Ku, our trainer, ni nk ngaja wat CPR...comolot aaaa after this...hehehe

kus semangat, sila fokus dkt perempuan baju merah sebelah kiri... semangat nk comolot... x cukup napas dh...hahaha

 ni recovery position, sng jekkk

 treatment kalau baby tu choking

 muncung 14 aku, ni  utk patah bahu kot

 mr charlie yg suka choking, cian dia kna raba pusat oleh kami...haha

 akak, ni la gmbr penuh tu...huhu, real x muka kita masa berlakon...kuikuikui...yg pakai baju merah tu menangis betul2 masa berlakon...hahaha

 ni cara2 nk stabilkan patient masa dlm kereta, suspect spinal injury

 hmmm, maaf la ye, aku pun geli tgk ni... ni konon2 sawan pas accident.. gigih mamat ni pi kukur dgn ubat gigi...yekkkk... xleh blah, bila rescue yg nk dtg menyelamat x mo g dkt...hohoho

 kami yg berbalut lengan

 rawatan utk patah tulang

 miss siew tunjuk cara nk pakai kat leher...ai dh thu... 

 minah rempit...hahahaha

 ya ampun, x padan dgn badan kecik... berat gila, 6 org angkat tp lps letak seme mengah...fuhhh

 ni acting utk keluarkan mangsa dr kete

mangsa tulang terkeluar, kasi zoom sikit
.
.
.
.

 muahahaha, real kan...

 ok, ni dh tgk smlm, darah yg dia letak tu, gila busuk, darah palsu, naik loya aku

 ni yg tulang terkeluar gak...tgk darah...pekat kan

 mangsa tulang terkeluar yg relek je tggu bantuan...tp bila start berlakon, kemain real...huhu

 pun santai sementara tggu bantuan

mamat sawan tgh diselamatkan, pas sapu lelehan...hahaha 
kecian lak, ni kalau betul2 jadi, harus x selamat patient ni, ye la nk pi tlg tu, first aider duk terbelah bagi nk tlg ke takmo...pas mangsa terjerit2 suruh tlg br nk g tlg..aiyoooo, failed la korang ni

actually ada video, tp dlm hard disk member aku lak, nati la aku copy...huhu

sumber gambar dr ASEC dan aku punya kamera... so kalau nk amik, sila minta izin dlu, dan back link kan balik ke ktrg...

so far, aku berpuas hati dgn course ni, kalau korang berminat nk join course ni, blh la like page ASEC tu k...
berapa fee dia, aku xthu since dah dibayar oleh company, tp mmg berbaloi kalau korang join.
ilmu yg berguna.


2 comments:

Asmara said...

weee!! akk tertipu rupanya. hikhik.. tp mmg mcm real. bagus juga ada kursus mcm ni kan, so dah tau apa tindakan yg perlu dibuat masa kecemasan. ee.. ngeri pun ada. :D

ShidaGhazali said...

hehehe, mmg real..
insyaAllah boleh dipraktikkan sekiranya berlaku betul2 kejadian tu
byk ilmu yg saya dapat dlm course ni