CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duit2...

Saturday, April 27, 2013

offshore trip - part 1

Assalammualaikum...

1st, entry ni bkn tujuan utk show off ok...so plz open ur mind and read this entry as utk tambahkan knowledge korang

ok, as per previous entry, aku skrg ni still dekat offshore...
aku x naik offshore saja2...mst la ada keje..kang ada plak kata aku menghabiskan duit kampeni je...
kompom ada nanti tu...huhuhu...haippp...bc entry ni smpai habis nk thu aku pi utk habiskn bajet opiz or not.

ok, kita start dgn kronologi nk g platform,
btw utk trip ni, aku cover dua platform ok.

preparation & travelling

-since ni 1st time aku  naik offshore, aku xthu lagi mcm ne rupa bntuk keadaan n how the staff lives there, so for this trip aku tnya dekat org yg mmg regular naik offshore, and some of the info yg aku dapat...

1. disebabkan aku naik fast crew boat(FCB) utk ke sana, and amik masa 12jam utk smpai, possibilities untuk mabuk laut sgt tinggi... so my friends suggest me utk bawak limau kasturi, so that masa nk muntah tu amik bau limau kasturi and telan air limau tu utk hilangkan rasa payau kat tekak...
ok, this one aku mmg beli limau ni, sanggup keluar umah malam2 utk g beli limau...

haishhhh, x sanggup aku nk muntah spjg trip tu, and aku bawak sekali minyak yuyi tu... and tambahan PIL TAHAN MABUK...

but Alhamdulillah, spjg perjalanan ke platform, aku x muntah cuma pening pasal bila duduk dlm boat tu...akan rasa huyung hayang skit...biasa la kan... alal FCB ni kalau korang nk imagine mcm naik feri nk ke Langkawi tuuu...gtu la lbh krg...

and aku rasa satu bnda yg bantu aku utk x mabuk...aku telan pil tahan mabuk...aku beli yg brand HURIX, harga x igt...tp dlm RM9 kot....utk 6 biji...
pil ni mmg x mengantuk...so jgn la bmbg ko jd mcm koma dlm boat...huhuhu

another tips yg aku dapat, naik je boat, trus tido, pasal nk hilangkan rasa pening tu...
tp yang ni aku fail...xleh tido wei...dasar bangsa yg tido harus kna baring mmg mcm ni...huhuhu..
jenuh la aku paksa...xdpt gak tido..stress je aku tgk member aku dh slmt tido..
aku dpt tido pun bila dh pas maghrib tu...tu pun pasal gelap kot...

since aku xdpt nk tido, n bila duduk kat kerusi tu, lagi buat aku pening actually, so aku aku keluar utk amik angin laut...so from that aku dh hilang skit rasa pening, jadinya masa aku byk duduk luar je...
xkisah la panas...asalkan x mabuk n pening. and lagi satu bila duk luar ni,ramai passenger lelaki..faham2 je la kan,..sah2 akn ada hisap rokok... so time ni aku redhoooooo je la... busuk pun busuk la dr pening...huhu..

bg yg islam, jgn bimbang...akan ada satu space utk korang solat...sekali dgn kompas.
kalau korg rasa x yakin...just solat dr tmpt dudulk korang tu...mcm kita naik flight....

and utk mkn plak, FCB yg aku naik tu ada sediakan mknan utk lunch n dinner..
jd jgn bmbg la ye...aku pun x rasa dorang x berperikemanusiaan sgt utk x provide mknan...
lama tu dlm boat... boleh sakit badan ok...

eh...pjg plak entry ni...hehehe
kita smbg next entry la ye...
pasal pakaian yg kna bawak n proses masa nk g sana...
insyaAllah...







0 comments: